MARTINOVANJE

MARTINOVANJE

Martinovo ali god sv. Martina iz Toursa († 11. november 397) je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.
V Sloveniji in na Hrvaškem se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi (znamenita Martinova gos) in mlinci. Za slovensko Istro je martinovanje oziroma martinja značilno šele po 2. svetovni vojni. Tipične jedi so povezane z olivnim oljem (lahko tudi samo kruh in olje), s katerim so pospremili mlado vino. Bolj zahtevne jedi v tem času so bile predvsem fuži (testenine) s petelinjim ali kokošjim golažem, ki ga imenujejo tudi »žgvacet«), pečen puran (Gos), kislo zelje (»kapuz«), ocvrt kruh z refoškom.

GALERIJA FOTOGRAFIJ

***Za ogled slik kliknite željeno sličico in galerija se vam odpre. Naprej se pomikate s puščico.

PROGRAM

Odhod avtobusa ob 11 uri iz Radovljice, proti Kranju, mimo Ljubljane po avtocesti na Dolenjsko, kjer si bomo ogledali vinsko klet z degustacijo. Sledila bo večerja z zabavo.
Popolni program pa znan kakšen mesec prej.

TERMIN in CENA:

  • 09.11.2019
  • 42 € po osebi
  • VKLJUČUJE:

  • prevoz,
  • degustacija,
  • večerja,
  • glasba,
  • prijava,
  • turistični spremljevalec.
  • OPOMBE:

  • program bo izveden ob prijavi najmanj 30 potnikov, v drugem primeru vas bomo obvestili 7 dni pred začetkom potovanja
  • sestavni del tega programa so SPLOŠNI POGOJI
  • Želimo vam prijetno potovanje.
    Napake so možne in za njih ne odgovarjamo. Pridružujemo si pravice do spremembe pri programu.

    Pokličite 041 855 630

    Za vsa vprašanja in nasvete smo na voljo na številki 041 855 630.

    Vprašajte nas

    Call Now Button